در این مقاله از دکتر گرافیک، نحوه کارکرد موتور جستجوی گوگل Google را بررسی خواهیم کرد.
پایه اصلی کار تمامی سایتهای اینترنتی موتورهای جستجو هستند، درواقع وقتی حرف از جستجوی یک مطلب بهصورت اینترنتی پیش میآید اولین چیزی که به ذهن میرسد موتورهای جستجو است و یا اینکه زمانی که یک فرد یک سایت اینترنتی را راهاندازی میکند تمام تلاش خود را در این راستا میکند که بتواند رتبه بسیار بالایی در موتورهای جستجو داشته باشد. اما نحوه کار گوگل چگونه است؟
در این مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت که نحوه کارکرد گوگل چگونه است. چطور است که بعد از راهاندازی سایت، بدون ثبت کردن سایتمان در گوگل، بعد از چند روز سایت ما در نتایج پدیدار میشود!!
به صورت کلی زمانی که ما یک عبارت در گوگل جستجو میکنیم یک سری نتایج نمایش داده میشود. به این نتایج SERP یا همان Search Engine Results Page گفته میشود. این صفحات مرتبط با کلمه کلیدی است که ما جستجو کردهایم. وبسایتهایی که نمایش داده میشوند ترتیب مختلفی دارند. بحث اصلی ما هم در SEO این است که وبسایت خود را در نتایج بالاتر جستجو نمایش دهیم. حالا برای اینکه بتوانیم این کار را انجام دهیم. باید ببینیم موتورهای جستجوگری مثل گوگل چگونه وبسایتها را بررسی و رتبهبندی میکنند.
در واقع اگر ما روش کار موتورهای جستجوگر را ندانیم هرگز نمیتوانیم وبسایت خود را سئو کنیم و در نتایج اول نمایش دهیم.
همچنین برای اطلاع از نحوه فرایند سئو در مجموعه دکترگرافیک صفحه خدمات سئو وردپرس را مطالعه کنید.
نحوه کارکرد موتور جستجوی گوگل Google
موتورهای جستجو دارای یک سری استانداردهای مختص به خود هستند که شما با رعایت کردن آنها قادر خواهید بود سایت خود را در رتبههای اول قرار دهید. به رتبهای که شما در موتورهای جستجو دارید سئو سایت میگویند.
موتورهای جستجو در کمتر از چند ثانیه نتیجهی مطلبی که جستجو کردید را برای شما نمایش داده میشود. این موضوع ممکن است برای شما در وهله اول غیرممکن به نظر برسد اما در جواب این جریان باید بدانید که موتورهای جستجو دارای یک پایگاه داده هستند که در این پایگاه داده به جستجوی مطلب موردنظر شما میگردد و برای شما آن را نشان میدهد.
یکی از ویژگیهای اصلی موتورهای جستجو این است که نزدیکترین مورد به مطلبی که شما جستجو کردهاید را برای شما نمایان میکند و شما را در کوتاهترین زمان ممکن به هدفتان میرساند.
سئو سایت شما با میزان بازدیدکنندگان سایت شما ارتباط کاملاً مستقیمی دارد به این معنا که هرچه سئو سایت شما بالاتر باشد سایت شما میزبان کاربران بیشتری خواهد بود، به این موضوع توجه داشته باشید که میزان کاربران سایت هستند که عامل توسعه و پیشرفت یک سایت را مهیا میکنند و باعث میشوند یک سایت درآمد چند برابری داشته باشد، پس با همه این وجود تمام تلاش خود را در راستای بهبود رتبه خود نزد موتورهای جستجو در پیش بگیرید.
اگر میخواهید کسبوکارتان جزء برترینها قرار گیرد و بتوانید درآمد بالایی از آن دریافت کنید باید به این موضوع توجه داشته باشید که فعالیت شما باید دیده شود و برای کاربر قابللمس باشد. دیده شدن کسبوکار شما درگرو سئو سایت شما است و شما بهواسطهی سئو سایت خود قادر هستید کسبوکارتان را به افراد بیشتری نشان دهید.
عوامل بسیار مهمی وجود دارند که در میزان سئو سایت وجود دارند و شما بهعنوان مدیر یک سایت باید از این عوامل باخبر باشید و آنها را بر روی سایت خود پیادهسازی کنید؛ ازجمله اصلیترین مواردی که باید به آن توجه داشته باشید تولید محتوای مناسب طبق اصول است، درواقع تنها مطالب سایت شما نیستید که بر روی سئو تأثیر دارند و شما باید به نکات سئو مانند میزان خوانایی، عنوان دهید و بسیاری موارد دیگر توجه داشته باشید. البته این بدان معنا نیست که تنها محتوا بر سئو تأثیر دارد چراکه موضوعاتی مانند سرعت لود شدن سایت، کیفیت محصولات ارائهشده و … نیز مورد اهمیت است.
Anchor Text چیست؟
قبل از اینکه به سراغ نحوه کار موتورهای جستجوگر برویم، قصد داریم شما را با عبارت Anchor Text آشنا کنیم. به متنی که شما روی آن کلیک میکنید و وارد صفحه جدیدی میشوید Anchor Text میگویند.
سئو سایت با درک نحوه کار گوگل
خب اولین این نکته را بدانید که سئو سایت مهمترین عاملی است که یک مدیر سایت باید به آن توجه داشته باشد؛ در ابتدا توضیح مختصری در رابطه با مفهوم سئو سایت برای شما بیان خواهیم کرد و پسازآن شما را با میزان اهمیت سئو سایت آشنا خواهیم کرد.
سئو مخفف عبارت Search Engine Optimization (بهینهسازی موتورهای جستجو) است که با استفاده از آن میتوانید محتوای سایت خود را بهینهسازی کنید و کاری کنید که سایتتان در ردیفهای اولیهی موتورهای جستجوی گوگل نمایش داده شوند.
سئو دارای دو تابع اصلی به نامهای Crawling ،Indexing و ارائه نتایج به کاربران بر اساس لیستی از نتایج رتبهبندی شده است. Crawling یا خزنده رباتی است که به بررسی محتوای سایت میپردازد و Indexing یا شاخص، تمام اطلاعات جمعآوری شده توسط خزنده در اختیار شاخص گوگل قرار میگیرد.
تابع اول: Crawling و Indexing
crawling: این کلمه در دنیای موتورهای جستجو بهمعنای خزیدن میباشد، موتورهای جستجو برای پیدا کردن محتوا از سایتهای مختلف نیاز به یک نرمافزار دارند که به این رباتهای نرمافزار crawling گفته میشود.
به بیان دیگرمیتوان گفت هر ایستگاه یک سند منحصربهفرد که این سند میتواند یک صفحه وبسایت، فایل JPG ،PDF و یا هر فایل دیگری باشد. موتورهای جستجو نیاز به خزش در کل وبسایتها و ایستگاهها دارند تا بتوانند موارد موردنظر شما را در طول مسیر این خزش پیدا کنند، بنابراین موتورهای جستجو با استفاده از این تابع بهدنبال پیدا کردن بهترین محتوا برای شما هستند.
indexing: خب حالا که مرحله خزیدن موتورهای جستجو بهپایان رسیده است و موتورها جستجو محتوای موردنظر خود را پیدا کردهاند و باید آنها را سازماندهی کنند و پسازآن در اختیار کاربر قرار دهند. به بیان سدهتر میتوان گفت تا زمانی که پروسهی خزیدن موتورهای جستجو به اتمام نرسد کاربر به نتایج درخواستی خود نخواهد رسید و مطلبی برای آن نمایش داده نخواهد شد.
برخی مقالات مرتبط:
چطور ورودی گوگل سایت را افزایش دهیم؟
ریسپانسیو بودن سایت و تاثیر آن در سئو و ورودی گوگل
ساختار لینک وب تمام صفحات را به هم مرتبط میکند
رباتهای خودکار موتورهای جستجو که خزنده یا اسپایدر نامیده میشوند این امکان را دارند که از طریق لینکها به بیلیونها اسناد بههمپیوسته برسند. زمانی که موتورهای جستجو این صفحات را پیدا میکنند پس از رمزگشایی کدهای آنها قطعات انتخابی را در پایگاههای داده حجیم ذخیره میکنند، سپس زمانی که برای کوئری جستجو موردنیاز است مجدداً فراخوانی میشوند.
شرکتهای موتورهای جستجو، دیتاسنترهایی را برای نگهداری بیلیونها صفحه در سراسر جهان ایجاد کردهاند تا بتوانند در کمتر از چند ثانیه به آن صفحات دسترسی پیدا کنند. این انبارهای ذخیرهسازی دارای هزاران ماشین با حجم بسیار زیاد اطلاعات بسیار سریع است و زمانی که یک شخص در موتورهای جستجو یک موضوع را جستجو میکند آنها بلافاصله برای نتایج موردنظر تقاضا میدهدند.
این نکته حائز اهمیت است که حتی یک تأخیر یک یا دو ثانیهای میتواند باعث نارضایتی کاربر شود بنابراین موتورهای جستجو بهسختی قادر به پاسخگویی به تقاضای کاربران هستند.
تابع دوم: ارائه نتایج به کاربران بر اساس لیستی از نتایج رتبه بندی شده
موتورهای جستجو ماشینهای پاسخگو هستند. هنگامیکه یک فرد بهصورت آنلاین مطلبی را جستجو میکند، موتور جستجو یک قسمت از میلیاردها اسناد را مرتب میکند و دو مورد را سریعاً انجام میدهد. اول، تنها نتایجی را که مربوط به کوئری جستجوگر هستند را بازمیگرداند؛ دوم، این نتایج را با توجه به اولویت وبسایتهایی که اطلاعات ذخیره میکنند رتبهبندی میکند. ارتباط و اولویت است که فرآیند سئو به نفع آنها است.
چطور موتورهای جستجو، اولویت و ارتباط مشخص میکنند؟
برای یک موتور جستجو، ارتباط یا relevance به معنای بیش از یافتن یک صفحه با کلمات مناسب است. اوایل موتورهای جستجو ساده نبودند و و نتایج جستجو باارزش محدود بودند. در طول سالها، مهندسان هوشمند روشهای بهتری برای مطابقت دادن نتایج با کوئریهای جستجوگرها طراحی کردهاند. امروزه صدها عامل مختلف وجود دارد که بر ارتباط تأثیر میگذارند. اولویت و ارتباط بهصورت دستی مشخص نشدهاند. موتورهای جستجو برای مرتب کردن ارتباط از الگوریتم ریاضی استفاده میکنند و پسازآن اولویتها را رتبهبندی میکنند.
همان طور که میدانید و در جلسات قبل هم به آن اشاره کردیم گوگل دارای یک سری رباتهای کامپیوتری و خودکار است. این رباتها وارد صفحات مختلف وبسایتها میشوند و آنها را بررسی میکنند.
برای مثال زمانی که یکی از رباتهای گوگل وارد سایت دکترگرافیک میشود، تمام لینکهای قابل کلیک را بررسی میکند و وارد آنها میشود. در آخر هم تمام صفحات را در گوگل ثبت میکند.
شاید فکر کنید که اگر سایت خود را در گوگل ثبت نکنید. رباتها نمیتوانند وارد سایت شما شوند و صفحات مختلف آن را بررسی کنند. اما اینطور نیست. کافی است یکی از صفحات سایت شما در یک سایت دیگر لینک شده باشد. یا آدرس یکی از صفحات سایت خود را در یکی از شبکههای اجتماعی قرار داده باشید. رباتها از همین طریق به راحتی میتوانند وارد سایت شما شوند و آن را ثبت کنند.
به همین دلیل برخی افراد دنیای وب را به تارهای عنکبوت تشبیه میکنند. چرا که در آخر تمام صفحات سایتهای مختلف از طریق همین لینکدهیها بهم وصل میشوند.
امیدواریم این مقاله به شما در جهت شناخت نحوه کارکرد گوگل کمک کرده باشد. سپاس از همراهی شما…
منابع: wikipedia – wordpress.org – mihanwp – youtube