در این مطلب از دکتر گرافیک، درباره آشنایی با کارآفرین برتر وارن بافت و زندگینامه او حرف خواهیم زد.
وارن ادوارد بافت (Warren Edward Buffett) سرمایهگذار، اقتصاددان، مدیر اجرایی و نیکوکار آمریکایی است. او مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت برکشر هاتاوی است و مالکیت شرکتهای گایکو، دیری کوئین و مارس اینکورپوریتد را در اختیار دارد. همچنین دارای سهام در شرکتهای اپل، جنرال الکتریک، کرفت هاینز، گلدمن ساکس، ولز فارگو، شرکت کوکاکولا، پپسی، آمریکن اکسپرس، بنک آو آمریکا و آیبیام میباشد. در ادامه به بررسی زندگینامه این شخص خواهیم پرداخت.
آشنایی با کارآفرین برتر وارن بافت و زندگینامه او
وارن ادوارد بافت (Warren Edward Buffett) یک بیزینسمن و خیر آمریکایی متولد شهر اوماها در ایالت نبراسکا است که در سال 2024 با ثروتی معادل 128 میلیارد دلار، جایگاه ششمین فرد ثروتمند جهان در رتبهبندی مجله فوربس را به خود اختصاص داده است. بیوگرافی و زندگینامه وارن بافت پستی و بلندیهای متعددی زندگی وی را نشان میدهند.
وارن بافت از سنین کودکی و نوجوانی علاقهی خود را به سرمایهگذاری و فعالیت در بازارهای اقتصادی نشان داد. او تحصیلات دانشگاهی خود را نیز در این رشتهها ادامه داد و پس از تعدادی سرمایهگذاری بهصورت همکاری، شرکت برکشایر هاتاوی که آن زمان یک کارخانهی نساجی بود، خریداری کرد. او بعدا از همین نام استفاده کرده و هولدینگ بیمه و سرمایهگذاری برکشایر هاتاوی را تشکیل داد.
بافت از سال 1970 رئیس هیئت مدیره و بزرگترین سهامدار برکشایر است. او در اوماها، زادگاهش با القابی همچون جادوگر، پیشگو و دانای کل شناخته میشود. او بهعنوان یکی از بزرگترین ثروتمندان فعال حقوق بشر نیز شناخته میشود. بافت با عضویت در بنیاد خیریهی بیل و ملیندا گیتس اعلام کرده است که 99 درصد از ثروت خود را به فعالیتهای خیرخواهانه اختصاص خواهد داد.
بافت بهعنوان یکی از تأثیرگذاران دنیای سرمایه، در سیاست هم فعالیتهایی داشته است. او در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از هیلاری کلینتون (نامزد حزب دموکرات) حمایت کرد و تاکنون یکی از منتقدان اصلی دونالد ترامپ بوده است.
دوران کودکی، نوجوانی و تحصیل وارن بافت
وارن ادوارد بافت متولد 30 آگوست 1930 در شهر اوماهای نبراسکا است. او دومین فرزند یک خانواده پنجنفره بود. پدرش هاوارد بافت، نمایندهی کنگرهی ایالات متحدهی آمریکا بود. وارن، تحصیلات خود را در مدرسهی ابتدایی رزهیل شروع کرد. در سال 1942، پدرش برای نمایندگی کنگرهی آمریکا انتخاب شد و خانوادهاش را به واشنگتن برد. وارن پس از اتمام تحصیلات ابتدایی وارد دبیرستانآلیس دیل جونیور شد و سپس در سال 1947 از دبیرستان وودرو ویلسون فارغالتحصیل شد.
بافت در همان سالهای دبیرستان فعالیت ابتدایی در بازار سرمایه را شروع کرده بود. او قصد داشت به دانشگاه نرود و مستقیما وارد بازار کار شود که با مخالفت پدرش روبرو شد. علاقهی وارن به سرمایهگذاری، از مطالعهی یک کتاب شروع شد. کتاب «هزار راه برای کسب درآمد هزار دلاری»، برای او به دریچهای به سوی دنیای سرمایهگذاری تبدیل شد.
بافت در سال 1947 بر خلاف میل باطنی و به خاطر فشارهای پدر، وارد مدرسهی بازرگانی وارتون در دانشگاه پنسیلوانیا شد. در دو سال تحصیل در این مدرسه، وارن عضو انجمن برادری آلفا سیگما فی، (از انجمنهای برادری بسیار باسابقهی دانشگاههای آمریکا) شده بود. پس از دو سال تحصیل، او به دانشگاه نبراسکا رفت و سرانجام در 19 سالگی مدرک کارشناسی در رشتهی مدیریت کسب و کار را از این دانشگاه دریافت کرد.
این دانشجوی خوشفکر مدیریت برای ادامهی تحصیل ابتدا مدرسهی کسب و کار هاروارد را انتخاب کرد؛ اما این دانشگاه او را نپذیرفت. پس از این تلاش، وارن جوان متوجه شد که بنجامین گراهام، استاد مشهور اقتصاد در مدرسهی مدیریت دانشگاه کلمبیا تدریس میکند. به همین دلیل انتخاب بعدی او برای ادامهی تحصیل این دانشگاه بود. وارن بافت در سال 1951، مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشتهی اقتصاد از دانشگاه کلمبیا دریافت کرد. نکتهی جالب اینکه بافت یکی از معدود دانشجویانی بود که از بن گراهام، نمرهی ممتاز دریافت کرده بود.
فعالیت کاری وارن بافت از اوایل تا اوج
اولین فعالیتهای کارآفرینانه و سرمایهگذاری بافت در نوع خود جالب است. او از فروش آدامس تا بطریهای کوکاکولا و مجلههای هفتگی را بهعنوان شغل پارهوقت امتحان کرده است. علاوه بر این، او درکنار تحصیل در فروشگاه پدربزرگش به فروشندگی میپرداخت و تمبر و توپ گلف نیز میفروخت.
اولین فعالیت جدی او در کسب و کار، خرید یک دستگاه بازی پینبال به همراه دوستش در سال 1945 بود. این دو، دستگاه خود را در یک آرایشگاه محلی نصب کردند و پس از مدتی، سه آرایشگاه دیگر در اوماها نیز به مشتریان این دانشآموزان دبیرستانی اضافه شدند. در نهایت، یک سال بعد این کسب و کار به قیمت 1200 دلار به یک بازنشستهی جنگ فروخته شد.
پدر وارن و استادش گراهام، به او اصرار میکردند که کار در وال استریت را از ذهنش بیرون کند. وارن که علاقهی زیادی به این سبک کاری داشت، به گراهام پیشنهاد کرد که بهصورت رایگان برای شرکتش کار کند؛ اما او نپذیرفت. وارن که از این پاسخ سرخورده شده بود، به زادگاهش بازگشت و در مؤسسهی کارگزاری پدرش مشغول به کار شد.
در همین دوران، او در کلاس های دیل کارنگی شرکت کرد تا آموزههای او در مورد پیشرفت شخصی را بیش از پیش به معلومات خود اضافه کند. پس از مدتی وارن جوان دورهی شبانهای با نام «اصول سرمایهگذاری» در دانشگاه نبراسکا-اوکاها برگزار کرد. سن دانشجویان بافت در این دوره دو برابر سن او بود. علاوه بر موارد گفتهشده، وارن سرمایهگذاریهای متنوعیدر این دوران انجام داد که موفقیت آنچنانی نداشت.
خرید سهام IBM
وارن بافت در سال ۲۰۱۱ اعلام کرد که قصد دارد سهام شرکت کامپیوتری مشهور آیبیام را خریداری کند. در نوامیر این سال بود که اعلام شد بافت در طول هشت ماه حدود 64 میلیون سهم از این شرکت را با ارزش حدودی 11 میلیارد دلار خریداری کرده است. این خرید، سهام او را در این شرکت باسابقه به 5.5 درصد رساند.
نکتهی جالب در این خرید سهام این بود که بافت پیش از این اعلام کرده بود قصد ندارد وارد دنیای فناوری شود. او اعلام کرده بود که چون سوادی در این زمینه ندارد، به این صنعت وارد نخواهد شد. به همین دلیل خرید این مقدار از سهام یکی از پیشگامان دنیای کامپیوتر، اکثر کارشناسان و فعالان دنیای سرمایه را به تعجب واداشت.
زندگی شخصی وارن بافت
وارن بافت به خاطر یک عشق دوران نوجوانی، یک ساز یوکللی خریداری کرد. او به خاطر این عشق، علاقهی شدیدی به موسیقی پیدا کرد و هنوز هم برخی اوقات این ساز را مینوازد.
وارن بافت در سال 1952 میلادی با سوزان تامپسون ازدواج کرد. آنها سه فرزند به نامهای سوزی، هاوارد و پیتر دارند. این زوج از سال 1977 متارکه کردند و البته از لحاظ قانونی تا سال 2004 که سوزان فوت کرد، زن و شوهر بودند. وارن بافت در سال 2006 و در سن 76 سالگی با آسترید منکس بهصورت رسمی ازدواج کرد.
یکی از اتفاقات جالب زندگی وارن بافت، طرد نوهی ناتنیاش است. نیکول، دختری بود که توسط پسر وارن یعنی پیتر به فرزندی پذیرفته شده بود. او در سال 2006 در مستندی بر مبنای ناعدالتی اقتصادی در آمریکا بازی کرد. فعالان رسانهای معتقدند وارن به همین دلیل او را طرد کرده و گفته است که هیچکس در خانواده، نیکول را عضوی از خاندان بافت نمیداند.
وارن بافت هنوز در خانهای زندگی میکند که در دههی 1960 میلادی در اوماها خریداری کرد. این سرمایهگذار مشهور به صرفهجویی مشهور است؛ اما در سال 1989 میلادی یک جت شخصی را به مبلغ 6.7 میلیون دلار خریداری کرد. این اقدام او برخلاف عقاید انتقادیاش مبنی بر خرجهای بیهوده بود.
ثروت وارن بافت
وارن بافت ششمین فرد ثروتمند دنیا، ثروت خود را با خرید شرکتهای کم ارزش به دست آورده است. البته در این چند سال اخیر در شرکتهای بزرگ و مشهور هم سرمایهگذاری کرده است. وی که اکنون 94 سال سن دارد، هنوز به عنوان مدیرعامل فعالیت میکند و ثروتی معادل 128 میلیارد دلار دارد.
فعالیتهای انساندوستانه
بافت در سال 2006 نزدیک به 37 میلیارد دلار از دارایی خود را به بنیاد بیل و ملیندا گیتس اهدا کرد تا در امور خیریه صرف شود. چنین رقمی بالاترین مقدار اهدا شده دارایی در تاریخ ایالات متحده آمریکا محسوب میشود. بنیاد گیتس در سطح جهان برای کاهش فقر مطلق، ایجاد فرصتهای آموزشی بیشتر و در دسترس قرار دادن امکانات بهداشتی و درمانی فعالیت میکند؛ در یک نمونه، بنیاد گیتس در سرمایهگذاری برای تولید واکسن آکسفورد-استرازنکا، برای غلبه بر کووید 19 نقش داشته و در رابطه با شیوه توزیع و قیمتگذاری آن، توصیههایی به شرکتهای تولید کننده، داده است.
البته فعالیتهای انساندوستانه وارن بافت به این مورد، محدود نمیشود. او به همراه بیل گیتس کمپینی برای ترغیب ثروتمندان به مشارکت در امور بشردوستانه راه انداختند. همچنین برکشایر هاتاوی به همراه سه شرکت دیگر، تصمیم به ایجاد شرکتی دارند که بر خدمات درمانی تمرکز میکند و بدون در نظر گرفتن سود مالی به دنبال کاهش هزینههای درمانی است.
کلام آخر
وارن بافت شخصیتی استثنایی است از نظر ظاهری بسیار معمولی و بیشتر شبیه استادان دانشگاه است تا فردی میلیاردر او با فروتنی زندگی می کند و فوق العاده کم و مفید سخن می گوید او به طور باور نکردنی دارای خضوع و فروتنی است و همه ی توفیق خود را مدیون اقبال خوش خود می داند: “اگر مرا در یک کشور غریبی چون بنگلادش و یا پرو ببرید خواهید دید که استعداد من هیچ گاه خودش را نشان نخواهد داد.”
از همه مهم تر او موفق ترین سرمایه گذار دنیاست ولی هیچ کس در نبراسکا به یاد ندارد که او خودش را به این نام خوانده باشد. ممنون از همراهی شما…